Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Έργα τέχνης από 15 ξεχωριστούς καλλιτέχνες!

Άσχετα από το πως εμπνεύστηκαν να χρησιμοποιήσουν το φαγητό ως μέσο τέχνης,οι εικονογράφοι και γλύπτες τροφίμων έχουν δημιουργήσει αρκετά υπέροχα γλυπτά και πίνακες ακόμα και ολόκληρους χώρους που πολλές φορές -για να λέμε την αλήθεια- έχουν κάνει το στομάχι μας να γουργουρίζει όταν τα χαζεύουμε.Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ενδεικτικά 15 καλλιτέχνες που μας εντυπωσίασαν.

   Jason Macier

Ο Jason Macier είναι ένας καλλιτέχνης που δημιουργεί πορτρέτα από πρωτότυπα υλικά και πιο συγκεκριμένα φαγητά. Πατατάκια,φασόλια,ψωμάκια από hamburger,καραμέλες,μπισκότα,ρυζομακάρονα και bretzels συνθέτουν πορτρέτα διάσημων όπως οι  Rosie O’Donnell, Rachel Ray, Jerry Seinfeld and Kristy Yamaguchi.

Christel Assante

Η Γαλλίδα γλύπτρια Christel Assante χρησιμοποιεί το κέλυφος από τα αυγά για να δημιουργήσει τα πολύπλοκα αυτά σχέδια πάνω σε κάτι τόσο λεπτό και εύθραυστο.Κάθε αυγό χρειάζεται 3-4 μέρες περίπου για να φθάσει στο τελικό του αποτέλεσμα.Στη βάση των αυγών τοποθετείται μια μικρή λάμπα,κάτι που βοηθά ακόμη περισσότερο στο να αναδειχθούν τα σχέδια.

   Jim Victor


Ο γλύπτης Jim Victor περνάει ώρες σε δωμάτια-καταψύκτες σκαλίζοντας ''βουνά'' από βούτυρο μετατρέποντας τα σε φιγούρες ρεαλιστικών διαστάσεων.Αρκετά από τα γλυπτά του αναπαριστούν άλογα,παιδιά και αγελάδες.Το βούτυρο βέβαια δεν είναι το μόνο υλικό με το οποίο δουλεύει.Δημιουργεί επίσης με σοκολάτα,τυρί,φρούτα αλλά και λαχανικά.Επίσης δουλεύει και με πιο συνηθισμένα υλικά όπως ο χαλκός και το ξύλο.

Carl Warner





Η Carl Warner δημιουργεί σουρρεαλιστικά τοπία σε γλυπτά από φαγητά. Πρώτα σχεδιάζει τις σκηνές και μετά χρησιμοποιεί πινέζες και πολύ ισχυρή κόλλα για να κρατήσει τις δημιουργίες της, οι οποίες παίρνουν λίγες μέρες για να ολοκληρωθούν.

Giuseppe Arcimboldo

Ο Αναγεννησιακός καλλιτέχνης, Giuseppe Arcimboldo , ήταν πιθανώς ο πρώτος καλλιτέχνης, που χρησιμοποίησε φαγητό για να δημιουργήσει μωσαικά, παρόλο που η δουλειά του ήταν να ζωγραφίζει και όχι να χρησιμοποιεί τέτοια υλικά. Η συγκεκριμένη εικόνα ανήκει σε μία εποχιακή συλλογή και τα χαρακτηριστικά του προσώπου είναι από φρούτα και λαχανικά.

Zhanna Bakery
                                                               
Η Zhanna έχει δημιουργήσει μερικές από τις πιο εντυπωσιακές τούρτες στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, που δείχνουν τόσο ρεαλιστικά, που εκπλήσσεσαι όταν το δοκιμάζεις και αντιλαμβάνεσαι ότι είναι τούρτα.

Dieter Roth

Ο καλλιτέχνης Dieter Roth πειραματίστηκε με οργανικά υλικά, συμπεριλαμβανομένου και του φαγητού, όταν δούλευε ως επισκέπτης καθηγητής στο Rhode Island School of Design το 1965. έλιωνε σοκολάτα και μπανάνα πάνω σε καμβάδες, ενσωμάτωνε κομμάτια από σοκολάτα και βούτυρο σε γλυπτά και σφράγιζε κομμάτια από λουκάνικο ανάμεσα σε γυαλί, με σκοπό να τα αφήσει να αποσυνθεθούν και να καλουπωθούν για να δει πως θα εξέλιχθουν.

James Parker

Ο James Parker δημιουργεί μερικά από τα πιο εντυπωσιακά γλυπτά φρούτων και λαχανικών. Το σκάλισμα φρούτων και λαχανικών είναι διάσημο για το γαρνίρισμα πιάτων στην Ασία από τα αρχαία χρόνια και συμπεριλαβάνεται στις τέχνες που αναδεικνύουν το φαγητό αυτό καθ' ευατό.


Mike McCarey
Ο ζαχαροπλάστης Mike McCarey μεταφέρει τις ιδέες των πελατών του σε αριστουργήματα, δημιουργώντας βρώσιμα γλυπτά. Σκύλοι, δεινόσαυροι, μουσικά όργανα, παπούτσια, αθλητικός εξοπλισμός και ένα σωρό άλλα αντικείμενα παίρνουν μορφή από ζάχαρη και αλεύρι και γίνονται γλυπτά, που είναι τόσο όμορφα για να τα φας.

Robin Antar
 Η βραβευμένη γλύπτρια Robin Antar δεν χρησιμοποιεί το φαγητό σαν μέσο. Μετατρέπει την πέτρα σε εντυπωσιακά ζωντανές συσκευασίες φαγητών, όπως ένα μπουκάλι από κέτσαπ, ένα κουτάκι αναψυτκτικού και συσκευσασίες από μπισκότα.

Song Dong


 Ο κινέζος καλλιτέχνης Song Dong και η ομάδα του δημιούργησαν αυτή την πόλη από μπισκότα σε ένα πολυκατάστημα του Λονδίνου. Απεικονίζει μία παραδοσιακή ασιατική πόλη με ένα στάδιο και μία εκκλησία.Για το συγκεκριμένο έργο χρησιμοποιήθηκαν περίπου 72.000 μπισκότα.Απίστευτο;

Ray Duey



Ο Ray Duey χρησιμοποιεί μήλα,πεπόνια και άλλα φρούτα ως ένα μέσο για να δημιουργήσει διασκοσμητικά τραπεζιού. Είναι ένας αναγνωρισμένος χαράκτης, που χρησιμοποιεί μικρά, κοφτερά εργαλεία για να σκαλίζει στα φρούτα εντυπωσιακά σχήματα και σχέδια.

Tamás Balla
Αυτή η καλλιτέχνης ''ζωντανεύει'' το φαγητό με τρόπους που δεν θα μπορούσαμε εύκολα να φανταστούμε, καθώς το μεταμορφώνει σε ήρωες που πρωταγωνιστούν σε διάφορες ιστορίες.Η εκφραστικότητα των συναισθημάτων που θέλει κάθε φορά να αποδώσει θεωρούμε οτι είναι μοναδική.


 Davin Risk
Ο David Risk,φωτογράφος και γλύπτης τροφίμων ,εξασφάλισε 3 συμμετοχές στο διαγωνισμό ''Make a Meatspace Shuffle'',ο οποίος ήθελε ουσιαστικά να αποτυπωθούν δημιουργικές ιδέες για το πώς θα μπορούσε να αναπαραστήσει κανείς το ipod  με φαγητό.Στην πρώτη του προσπάθεια χρησιμοποίησε μόνο κατσικίσιο βούτυρο,στη δεύτερη με παστινάκι(ένα είδος λαχανικού) και στην τρίτη ,και καλύτερη θα λέγαμε,χρησιμοποίησε όπως βλέπουμε και στην εικόνα μπανάνα,καραμέλα,μακαρόνια,και ροδελίτσες απο μήλο.Δικαίως θα λέγαμε ότι πήρε την πρώτη θέση,με την ευρηματικότητα του.

Prudence Emma Staite

 



Τέλος,η Emma Prudence μια σύγχρονη καλλιτέχνης,που δουλεύει κυρίως με σοκολάτα θέλει να κάνει τους ανθρώπους να γνωρίσουν την τέχνη της με όλες τις αισθήσεις τους.Κατασκευάζει κοσμήματα,εικαστικά έργα,γλυπτά,παιχνίδια,ακόμα και ολόκληρα δωμάτια από σοκολάτα.Αλλά...δεν αρκείται μόνο στους γλυκούς πειρασμούς!Έφτιαξε επίσης γλυπτά όπως το Κολοσσαίο και ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος χρησιμοποιώντας ζύμη που αντιστοιχεί σε 500(!) πίτσες για μια έκθεση στο Μουσείο του Λονδίνου.Λοιπόν;Πώς σας φάνηκαν οι παραπάνω ιδέες;Εμείς μείναμε άναυδοι!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου