Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο ανακαλύψαμε πως στο κέντρο της Αθήνας πέρα από τα γνωστά στους περισσότερους μουσεία υπάρχει κι ένα ακόμα που το όνομά του μας ξάφνιασε ευχάριστα. Το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας! Αν και μόνο η ονομασία του σας κινεί το ενδιαφέρον, σίγουρα όταν διαβάσετε την ιστορία και τον πρωτότυπο τρόπο λειτουργίας του θα είστε οι επόμενοι που θα το επισκεφθείτε!! 

Το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό συγκρότημα των αρχών του 20ου αιώνα δίπλα στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου στου Ψυρρή. Τα μέλη της τετραμελούς ομάδας Gastronomy Α-Ω, ιθύνοντες για τη γέννηση και την υλοποίησή της ιδέας, ο Κωνσταντίνος και η Αλκυόνη Ματσουρδέλη, η Λυδία Νταμκαρέλου και ο Όμηρος Τσάπαλος, όλοι τους νέοι άνθρωποι από διαφορετικά επιστημονικά πεδία και επαγγελματικά background (γευσιγνωσίας, τεχνολογίας τροφίμων, design, διοίκηση επιχειρήσεων, πολιτισμικής τεχνολογίας) έβαλαν κάτω τις γνώσεις τους με σκοπό να δημιουργήσουν έναν χώρο που θα «στεγάσει» την πλούσια γαστρονομικής μας παράδοσης.

Στόχος των ιδρυτών του μουσείου είναι να συλλέξουν και να προβάλουν στοιχεία του ελληνικού γαστρονομικού και πολιτισμικού πλούτου από όλες τις γωνιές της Ελλάδας και από κάθε περίοδο της ελληνικής ιστορίας. Εξάλλου, όπως δηλώνουν, η γαστρονομία αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της διεθνούς εικόνας κάθε χώρας. Έτσι και η Ελλάδα οφείλει να ενισχύει το διεθνές της προφίλ μέσα από τη γαστρονομία της, ώστε να επωφελείται ο τουρισμός και η εξαγωγή ελληνικών προϊόντων.

Το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας υπόσχεται να προσφέρει πολλά παραπάνω από μια ξερή παρουσίαση ιστορικών δεδομένων. Η ξενάγηση στο μουσείο θα μοιάζει περισσότερο με μια γευσιγνωστική εμπειρία. Η εμπειρία αυτή θα ξεκινάει με τη μόνιμη έκθεση ελληνικών προϊόντων διατροφής. Εκεί ο επισκέπτης μυείται στην ιστορία και στις διαδικασίες παραγωγής και επεξεργασίας των προϊόντων με διαδραστικό τρόπο. Έρχεται κοντά στη φύση και στον παραγωγό και μαθαίνει να αναγνωρίζει την ποιότητα και τις αξίες των ελληνικών προϊόντων. Στη συνέχεια ακολουθεί η έκθεση των ελληνικών συνταγών, η εκάστοτε περιοδική έκθεση και το εστιατόριο. Εκεί τα υλικά μετατρέπονται σε ολοκληρωμένα πιάτα εμπνευσμένα από τη θεματολογία της εκάστοτε έκθεσης. 

Για να ολοκληρωθεί η εμπειρία στο χώρο του μουσείου οι επισκέπτες παρακινούνται να δημιουργήσουν οι ίδιοι κάποια ελληνική συνταγή χρησιμοποιώντας υλικά και συνταγές που γνώρισαν. Αυτό γίνεται στο χώρο των μαθημάτων μαγειρικής με τη βοήθεια ειδικού προσωπικού. Αφού ο επισκέπτης έχει αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της αξίας του ποιοτικού ελληνικού προϊόντος, μπορεί πλέον να αποφασίσει ποια από αυτά επιθυμεί να αποτελούν κομμάτι της καθημερινής του διατροφής και να τα αγοράσει άμεσα από το παντοπωλείο του μουσείου. Επιπλέον ο προαύλιος χώρος και ο κήπος θα φιλοξενεί διάφορα είδη ελληνικών μυρωδικών και λαχανικών τα οποία αποτελούν τμήμα της εμπειρίας της ελληνικής γαστρονομίας. Στο τέλος, ο επισκέπτης μπορεί να πιει έναν ελληνικό καφέ ψημένο με τον παραδοσιακό τρόπο στο καφενείο του μουσείου, διαβάζοντας βιβλία γαστρονομικού ενδιαφέροντος από την θεματική βιβλιοθήκη.


Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Μουσείου Ελληνικής Γαστρονομίας gastronomymuseum.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου